Wat dekt een verzekering bij rellen?

Wat dekt een verzekering bij rellen?

Tot afschuw van vele Nederlanders trokken rellende groepen door diverse steden en lieten daarbij een spoor van vernieling achter. Particulieren, ondernemers en overheidsinstellingen zijn getroffen door dit geweld. De beelden van relschoppers die fietsen slopen, auto’s in brand steken en zelfs winkels plunderen leken onderdeel van een slechte film, maar waren helaas werkelijkheid. De schade die ontstond loopt op tot in de tonnen. Maar wie betaalt deze schade eigenlijk?

Vergoeding hangt af van de polisvoorwaarden

Of een verzekeraar de schade bij rellen vergoedt is afhankelijk van de polisvoorwaarden. Diverse verzekeraars noemen in de voorwaarden dat schade door molest of rellen bij een all-risk dekking niet gedekt is. Heeft u een verzekering met een beperkte dekking, dan hebben de meeste verzekeraars dit niet als gedekte oorzaak opgenomen: u bent hier dan ook niet voor verzekerd. Kijk dus altijd goed in de polisvoorwaarden wat hierover vermeld staat! Ook zijn er verzekeraars die op dit moment onderzoeken of er uit coulance toch een tegemoetkoming gedaan kan worden.

Dekkingen verzekeringen

Wanneer schade wordt aangericht aan een woning of gebouw, kunt u dit melden op de opstalverzekering. Afhankelijk van de voorwaarden die op de polis van toepassing zijn, wordt de schade uitgekeerd of afgewezen. Wanneer een ruit wordt ingegooid, hangt de vergoeding af van de voorwaarden èn of u beschikt over een aanvullende glasverzekering. Heeft u deze niet? Dan wordt de gebroken ruit niet vergoed. Een opstalverzekering is afsluitbaar voor zowel voor particulieren als bedrijven. Alles wat in een woning staat, valt onder een inboedelverzekering (particulier) of inventarisverzekering (zakelijk). Vaak wordt schade door rellen, zoals inbraak of diefstal, door deze verzekeringen gedekt. Voor schade aan een auto hangt de vergoeding bij rellen van het soort verzekering af. Bij een all-risk dekking wordt de schade vergoed. Schade aan een auto met een beperkt casco verzekering wordt alleen vergoed als dit in de polisvoorwaarden is opgenomen. Bij een WA dekking wordt niets vergoed.

Ondernemers en schade

Veel ondernemers zijn verzekerd voor dit soort schade. Niet alle ondernemers hebben echter een verzekering afgesloten of hebben een verzekering die geen dekking biedt voor de schade. Wanneer ondernemers door de rellen schade hebben geleden die niet onder dekking valt van een verzekering, kunnen zij beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven, aldus Minister van Financiën Wopke Hoekstra. Wanneer ondernemers wel verzekerd zijn, kunnen zij contact opnemen met hun verzekeraar.

Schade verhalen op de daders

De schadelijdende partijen en verzekeraars zijn van plan om de geleden schade van de rellen te verhalen op de daders. Dit is helaas geen eenvoudige taak, omdat veel relschoppers gebruik maakte van hoodies en mondkapjes. Betrokkenheid en aansprakelijkheid van de veroorzaker bewijzen en het causale verband met de ontstane schade aantonen is in veel gevallen erg lastig of zelfs niet mogelijk. Zoals in veel gevallen is voorkomen beter dan genezen. Wij roepen daarom iedereen op om zich openlijk tegen deze vorm van criminaliteit te keren en waar mogelijk preventieve maatregelen te treffen om schade te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.