VERZEKERINGSPRODUCTEN IN 2021: DE ONTWIKKELINGEN
2021 is nog maar net begonnen en er is al een veel gaande binnen de financiële wereld. Zo worden er op dit moment heel veel hypotheken aangevraagd door starters. De overdrachtsbelasting is afgeschaft en maakt het voor starters eenvoudiger om een woning te kopen. Daarnaast is de prijs van een energielabel omhoog gegaan: waar je eerst ongeveer € 10,- moest betalen, kost het label nu ruim € 200,-. Zoals je kunt zien is er veel aan het veranderen in de financiële wereld. Maar wat zijn de vooruitzichten voor verzekeringsland in 2021? En wat zijn de ontwikkelingen binnen bepaalde verzekeringsproducten?
Reisverzekeringen
Zodra de geplande maatregelen ter bestrijding van het Covid-19 virus goed aanslaan, wordt verwacht dat in 2021 meer mogelijk wordt op het gebied van reizen. In 2021 zullen veel reizen worden gemaakt die oorspronkelijk voor 2020 op de planning stonden. Aan de in 2020 uitgegeven vouchers is een houdbaarheidsdatum van maximaal een jaar gegeven. Veel reizen zullen daarmee worden betaald. Reisverzekeraars ontvingen in het afgelopen jaar veel meldingen van geannuleerde reizen. Doordat in het nieuwe jaar meer zal worden gereisd, zullen er waarschijnlijk ook meer reisschades worden geclaimd. Een goed passende reisverzekering, mogelijk aangevuld met een annuleringsdekking is daarom erg belangrijk.
Cyberverzekeringen
Steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in cyberverzekeringen. Cyberverzekeringen zijn in het leven geroepen om digitale risico’s te dekken, zoals datadiefstal en dataverlies. Bijna alle grote Nederlandse verzekeraars bieden cyberverzekeringen aan, maar deze verschillen erg in voorwaarden en prijs. De risico’s bij cybercrime zijn complex, zeker nu veel mensen vanuit huis werken op diverse apparaten en verschillende netwerken. Het risico kan zelfs zo complex zijn, dat cyberverzekeringen (te) duur zijn en/of kleine bedrijven worden afgewezen bij de aanvraag van een cyberverzekering. Het toepassen van de juiste beveiligingsmaatregelen en het maken van een risicoanalyse is van belang om in te schatten of een cyberverzekering een passende oplossing is.
Uitvaartverzekeringen
Afgelopen jaar is er een grote piek geweest in het aantal afgesloten uitvaartverzekeringen. De aanleiding van die piek is de onzekere tijd die de Corona pandemie met zich mee heeft gebracht. De verwachting is dat deze trend zich in 2021 zal voortzetten, mede doordat we nog steeds te maken hebben met deze pandemie.
Directe WA-verzekering
In het derde kwartaal van 2021 staat een pilot gepland voor de directe WA-verzekering. De directe WA-verzekering houdt in dat wanneer het voertuig van iemand met alleen een WA-verzekering wordt aangereden, toch zijn eigen verzekering mag aanspreken voor de afwikkeling. Op dit moment verzorgt de verzekeraar de afwikkeling van deze zogenaamde verhaalschades alleen wanneer er sprake is van casco-dekking. Bij de directe WA-verzekering wikkelt de verzekeraar eerst de schade af met de schadelijdende klant en verhaalt deze vervolgens op de veroorzakende partij. De klant is overigens niet verplicht om zijn eigen verzekeraar aan te spreken. Zelf de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stellen behoort ook in de pilot nog tot de mogelijkheden.
Een aantal verzekeringsproducten ondervindt dus een grote ontwikkeling in 2021. Op de hoogte blijven van andere nieuwe ontwikkelingen binnen de verzekeringsbranche? Volg dan RISK via LinkedIn.