Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Rookmelders Verplicht vanaf 1 juli 2022

Per 1 juli 2022 moet op iedere verdieping van de woning een rookmelder hangen. Voor nieuwbouwwoningen is een rookmelder op iedere verdieping al sinds 2003 verplicht, de regelgeving zal ook voor bestaande woningen gaan gelden.

Welk nut heeft een rookmelder?

Een rookmelder heeft een alarmerende functie om bewoners te beschermen tegen de risico’s van brand en rook. Een brand ontstaat vaak relatief klein, maar breidt zich snel uit naar een grotere en levensgevaarlijke brand. Hitte en rook die bij brand vrijkomen zijn beiden erg gevaarlijk voor de aanwezigen in huis. Helaas kost brand in huis ieder jaar meerdere mensenlevens. Het is belangrijk om bij brand zo snel mogelijk in actie te kunnen komen en jezelf en huisgenoten in veiligheid te brengen. Een rookmelder alarmeert als er brand in de woning is zodat je snel en veilig de woning kunt verlaten. Een tijdige alarmering kan levensgevaarlijke situaties voorkomen.

De kosten van een rookmelder zijn gering en rookmelders werken vaak meerdere jaren. Om voor 1 juli 2022 te voldoen aan de verplichting adviseren we om niet lang te wachten met de aanschaf.

Hoe moet een rookmelder geïnstalleerd worden?

Het plaatsen is vaak eenvoudig te realiseren met enkele schroeven of dubbelzijdige tape. Voor een goede alarmering bij brand is het echter belangrijk om de juiste rookmelder op de juiste plaats te installeren. Zo zijn er rookmelders die alleen reageren op rook waar andere melders alleen reageren op hitte. Afhankelijk van de plaats en ruimte kan je beslissen wat het beste bij de situatie past.

Daarnaast zijn er rookmelders die met elkaar gekoppeld kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld duidelijk horen als er brand is terwijl je zelf buiten of op een andere verdieping bent.

Hoeveel rookmelders zijn verplicht?

De hoeveelheid rookmelders die geplaatst moeten worden, is afhankelijk van de woning. Het wordt in ieder geval verplicht om op iedere woonlaag of verdieping een rookmelder te installeren. Om je te helpen is op initiatief van de Brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting een online checklist gemaakt: https://www.rookmelders.nl/.

Wat zijn de gevolgen voor mijn verzekering?

Op dit moment zijn er nog geen verzekeraars die de polisvoorwaarden hebben aangepast op de bestaande verplichting voor het plaatsen van rookmelders in nieuwbouwwoningen of de aanstaande verplichting om rookmelders te plaatsen in bestaande woningen.

Eigenaren en bewoners van woningen zullen zich echter ook zonder aanpassing van polisvoorwaarden wel moeten houden aan het vernieuwde bouwbesluit, waarin de verplichting is opgenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.