chipin fairzekering en voorop

Premie afhankelijk van rijstijl

Premie afhankelijk van rijstijl

Hoe netter je rijdt, hoe minder je betaalt. Dat is het idee van de nieuwe autoverzekering die de ANWB deze week lanceert. Wie zich netjes aan de snelheid houdt, de tijd neemt om te remmen, rustig accelereert en niet als een malloot door de bochten jakkert, kan tot wel 30 procent korting bij elkaar rijden – per jaar een bedrag van rond de 100 euro. ‘De toekomst’, aldus Het Verbond van Verzekeraars.

Via een soort usb-stick die de gebruiker zelf in zijn auto moet installeren, verzamelt de ANWB het rijgedrag van iedereen die de zogenoemde Veilig Rijden Autoverzekering aanschaft. De basispremie daarvan verschilt qua prijs niet van andere verzekeringen, totdat een chauffeur structureel goed rijgedrag vertoont en een korting krijgt.

Tijdens het rijden ziet of hoort een automobilist niets. De informatie over zijn rijgedrag kan hij één keer per tien dagen inzien via een telefoonapp. Hij krijgt dan niet te zien waar precies te hard is gereden, of hoe laat de auto langs bijvoorbeeld Vinkeveen kwam – het betreft enkel algemene informatie. Is het helemaal mis gegaan, dan verspeelt de verzekerde zijn korting en krijgt hij ‘adviezen hoe hij zijn rijgedrag kan verbeteren’, aldus de ANWB.

‘Daarbij moet ik wel opmerken dat wie een keer hard remt voor een kind, of twee of drie keer, natuurlijk niet wordt gestraft met een hoger maandbedrag’, zegt Markus van Tol van de ANWB. ‘Het rijgedrag wordt uitgemiddeld over een langere periode. Pas als je heel vaak heel hard remt, begint het te tellen.’ Ook zijn er duidelijke regels en protocollen gemaakt zodat het ‘onmogelijk is om informatie over te hard rijden met bijvoorbeeld de politie te delen’. ‘De privacy van de deelnemers is gewaarborgd.’

Rijgedrag

Het Verbond van Verzekeraars verwacht veel meer van deze pay-how-you-drive-verzekering te zien in de nabije toekomst. ‘Je zult zien dat big data toepassingen steeds vaker in de verzekeringswereld zullen opduiken, en als eerste bij de auto’s’, aldus woordvoerder. Zo kondigde verzekeraar Achmea onlangs aan ook een rijstijlafhankelijke verzekering te ontwikkelen.

Fairzekering & VOOROP

De ANWB is niet de eerste Nederlandse verzekeraar die korting geeft op basis van rijgedrag. RISK Verzekeringen uit Nieuwegein introduceerde al in 2014 een variant via twee verschillende verzekeraars, namelijk fairzekering en Voorop. Peter Schokker van RISK schat dat inmiddels vier tot vijfduizend auto’s met een zogenoemde Chipin rondrijden, die hun data verzamelt. Van hen rijdt ‘het overgrote deel’ inmiddels in de korting. ‘Op basis van onze data zien we bovendien dat gebruikers echt een andere rijstijl ontwikkelen zodra ze lang gebruik maken van dit systeem.’

Minder uitkeren

Het is publiek geheim dat autoverzekeraars voor iedere euro die ze vangen, iets meer dan een euro moeten uitkeren

Want precies dat – het verbeteren van de verkeersveiligheid – noemt de ANWB als voornaamste reden voor de introductie van de nieuwe verzekering. Schokker van RISK geeft echter toe dat ook kostenoverwegingen een belangrijke rol spelen. Ten eerste trekt een potentiële korting klanten, maar belangrijker nog: nette rijders maken minder schade. En hoe minder schade de klant maakt, hoe minder euro’s een verzekeraar hoeft uit te keren.

Het systeem geeft verzekeraars bovendien een extra handvat om nieuwe klanten te selecteren (en mogelijk te weigeren). Nu zijn verzekeraars qua informatie afhankelijk van het aantal schadevrije jaren van de automobilisten, terwijl die informatie juist niets zegt over de groep die het meeste schade maakt: jongeren.

-bron: volkskrant.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.