schade door overstekend dier

Mijn auto heeft schade door een overstekend dier. Wordt dit vergoed?

Mijn auto heeft schade door een overstekend dier. Wordt dit vergoed?

Bij een aanrijding met een dier kan flinke schade aan jouw auto ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld een hert zijn wat voor de auto springt op de Veluwe, maar ook een hond of kat waarmee je in de woonwijk mee in aanrijding komt. We maken hier dan ook het onderscheid tussen wilde dieren en huisdieren.

Wilde dieren

Stel, je rijdt door de bossen op de Veluwe en er springt een hert voor de auto. Dit kan flinke schade veroorzaken. Ervan uitgaande dat een volwassen hert een gewicht van zo’n 100 kilo kan bereiken, is er een kans dat je auto total loss wordt verklaard na een fikse aanrijding. Het is natuurlijk erg vervelend als dit gebeurt. De volgende vraag is dan ook: wordt dit vergoed door mijn verzekering? De vraag of dit verzekerd is hangt af van de verzekering die je hebt en van de verzekeraar waar je de verzekering hebt afgesloten. Bij een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die door anderen aan jou wordt toegebracht of die je aan anderen toebrengt. Bij een aanrijding met een wild dier kan niemand aansprakelijk worden gesteld, omdat het dier geen eigenaar heeft. Bij een WA beperkt casco en all risk verzekering wordt dit wel vergoed en ga je niet terug in schadevrije jaren. Bel bij een aanrijding met een wild dier altijd direct de politie. Je bent strafbaar als je de politie niet op de hoogte brengt.

Huisdieren

Binnen de bebouwde kom kun je ook een dier aanrijden. Denk bijvoorbeeld aan een hond of een kat. In dat geval is de eigenaar of degene die gezag heeft over het dier aansprakelijk en moet deze jouw schade betalen. Weet je niet wie de eigenaar is? Dan wordt jouw schade net als bij wilde dieren alleen vergoed als je een WA beperkt casco of all risk verzekering hebt. Meld een aanrijding altijd direct bij de politie. Zij kunnen vaak aan de hand van een chip de eigenaar van het dier achterhalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.