Dag van de Thuiswerker

Dag van de Thuiswerker

Vandaag is het de eerste dag van de Thuiswerker, die door de Corona Crisis in het leven is geroepen. Ruim 80% van de Nederlanders werkt door de Corona Crisis thuis. In een eerder blogartikel van ons was te lezen dat thuiswerken onderdeel is van het nieuwe normaal. Dankzij de genomen stappen in cloud-oplossingen was het voor RISK al snel mogelijk om volledig thuis te werken. Wij hebben vier collega’s gevraagd om meer te vertellen over hun thuiswerk situatie.

Mayke, volmacht acceptant:


Voor de Corona Crisis werkte ik al een paar dagen thuis. We zijn gestart met thuiswerken op een vrijdag (12 maart 2020 om precies te zijn). Omdat ik vaker thuis werkte, was alles al van tevoren geregeld en kon ik dus direct thuis verder aan de slag. Waar we eerst dachten dat we maar 3 weken thuis hoefden te werken, werk ik nu al een jaar thuis.

Je begint toch een paar dingen te missen: gezellig lunchen met collega’s, een kopje koffie drinken met elkaar, een knuffel geven als iemand jarig is, persoonlijk afscheid nemen van collega’s die weggaan. Het is allemaal zo statisch geworden. Het voelt voor mij afstandelijker en dat vind ik jammer. Ik vond de online meetings in het begin helemaal niets, maar tegenwoordig is het juist een moment om contact met elkaar te hebben. Het programma Google Meet werd voor de crisis nauwelijks gebruikt, maar nu maakt heel RISK er veel gebruik van.

Het thuiswerken gaat mij gelukkig prima af. Vanuit RISK heb ik allerlei benodigdheden gekregen zodat ik goed kan thuiswerken, zoals een extra computerscherm en een bureaustoel. We worden door RISK ook verwend met allerlei attenties. Het is fijn dat er aan ons wordt gedacht.

Het lijkt mij ideaal om in de toekomst een combinatie van thuiswerken en op kantoor werken te hebben.

Vincent, developer:


Ik werk inmiddels al bijna een jaar thuis. In de maanden juni en juli mocht ik gelukkig wel op kantoor werken voor een paar dagen per week. Ik mis de gezellige gesprekken met collega’s en het snel tot oplossingen komen met elkaar. Ook mis ik de heerlijke lunch en de flipperkast.

Voor mij scheelt het thuiswerken wel in reistijd: bijna 12 uur per week! Ik hoop dat de situatie snel weer de oude wordt: van mij mag het weer terug naar normaal.

Romkje, klantenteam:


Ik werk nu al sinds maart 2020 thuis. Tussentijds ben ik twee keer naar kantoor geweest om iemand in te werken. Ik vind het heerlijk om thuis te werken. De rust om mij heen is superfijn. In het begin was het echt wel wennen om thuis te werken als het hele gezin thuis is. Nu gaat dat beter. Ik mis mijn collega’s, maar gelukkig kan ik die wel telefonisch spreken. Het grootste nadeel van thuiswerken vind ik dat je veel minder beweegt. Je bent minder actief dan op kantoor. Alles is nu binnen handbereik.

Ik heb nu een eigen plekje gecreëerd thuis, met wat planten van RISK en mijn kat naast me. Zo is het superfijn om thuis te werken. Ik hoop dat we in de toekomst half thuis en half op kantoor kunnen werken.

Gertjan, junior projectmanager:


Ik werk sinds 12 maart 2020 thuis. In het begin volledig, net zoals alle andere collega’s. Vanaf juni mocht ik 3 dagen per week naar kantoor en op dit moment is het half om half. Het grootste voordeel van thuiswerken is de reistijd die wegvalt. Dit scheelt voor mij ruim een uur per dag, waardoor je dag langer aanvoelt.

Je kunt het thuiswerken combineren met wat praktische momenten thuis. Het grootste nadeel voor mij is dat ik alleen thuis zit en het daardoor minder sociaal en minder gezellig is. Ik ben ook minder geconcentreerd als ik thuis werk, terwijl ik me op kantoor veel productiever voel. Je kunt op kantoor sneller met collega’s schakelen en als je thuiswerkt moet je elke keer iemand bellen. Dat voelt soms een beetje als storen.

Ik denk zelf dat in de toekomst thuiswerken voor heel Nederland blijft en het aantal mensen dat volledig naar kantoor gaat sterk vermindert. Het werken wordt flexibeler. Dit heeft vooral te maken met het feit dat wij overal kunnen werken, zolang er maar internetvoorzieningen zijn. Zo kun je er nu bijvoorbeeld gemakkelijker voor kiezen om na afspraken naar huis te gaan en zo effectief met je tijd om te gaan. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon en de taken die men moet vervullen. Voor RISK komt er in mijn ogen meer afwisseling in en blijft het thuiswerken bestaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.