eisen auto tegen inbraak

Aan welke eisen moet mijn voertuig voldoen om gedekt te zijn bij diefstal/inbraak?

Aan welke eisen moet mijn voertuig voldoen om gedekt te zijn bij diefstal/inbraak?

In 2018 werden maar liefst 7261 auto’s gestolen. Gelukkig wel een daling ten opzichte van 2017, maar nog steeds erg veel. Vooral elektrische en hybride auto’s zijn diefstalgevoelig. Om diefstal van jouw auto zoveel mogelijk te voorkomen kun je diverse maatregelen treffen. Hieronder beschrijven we 5 beveiligingsklassen.

Klasse 1: Startonderbreker. De startonderbreker zit standaard in iedere auto die in of na 1998 is geproduceerd. Hierdoor kan een auto zonder sleutel niet gestart worden. Het kost veel moeite om de auto toch mee te krijgen. Dit maakt diefstal een stuk moeilijker.

Klasse 2: Alarmsysteem. Deze klasse heeft naast de startonderbreker ook een alarmsysteem met een sirene. Dit alarm gaat af als geprobeerd wordt de auto open te breken.

Klasse 3: Hellingdetectie. Klasse 3 heeft niet alleen een alarmsysteem voor als de auto wordt opengebroken, maar ook voor als de auto wordt opgetild. het alarm gaat af als wordt geprobeerd om de auto op een aanhanger te tillen, maar ook als de auto iets kantelt bijvoorbeeld door een krik als iemand de wielen probeert te stelen.

Klasse 4: Voertuigvolgsysteem. Bij klasse 4 is de auto uitgebreid beveiligd met een voertuigvolgsysteem. Dit systeem kan na diefstal worden geactiveerd om te achterhalen waar de auto zich bevindt. Het kan ook zijn dat dit systeem wordt geactiveerd door een bewegingssensor als het voertuig beweegt terwijl de motor uit is.

Klasse 5: Voertuigvolgsysteem. Klasse 5 bestaat ook uit een voertuigvolgsysteem. Het verschil is echter dat het systeem bij klasse 5 direct wordt geactiveerd als het alarm afgaat. Deze melding wordt gedaan bij een meldkamer. Hierdoor kan politie snel in actie komen om de diefstal op te lossen.

Een verzekeraar kan eisen stellen aan de beveiliging van je auto als je een beperkt casco of all risk verzekering wilt afsluiten. Deze eisen gelden vaak voor duurdere/exclusieve auto’s met een hoog diefstalrisico. Bekijk je polis om te zien welke eisen aan jouw auto worden gesteld. Als je auto niet aan de gestelde eisen voldoet, wordt bij diefstal niets uitgekeerd. Sommige verzekeraars bieden ook korting op je premie als je betere beveiliging hebt op je auto, omdat bepaalde risico’s worden verkleind met betere beveiliging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.